Dámská jízda 2012

Poděkování: Janě Neužilové, že na nás, i když vzdálená, nezapomímá. Andře, která přes svoje nachlazení vše s ostatními s úsměvem prožila. Zdence Bauerové, že je stále bodře – dobře naladěná. Lídě Kosové, že vždy má co říci. Hance Píchové, že se s ní nikdo nenudíme a Věře, že to všechno sepsala.

V pátek 13.dubna se všechny setkáváme s Janou v Prachaticích, v jejím nově upraveném bytě. Těm to oběma sluší!!! Je fajn, že si Jana umí udělat radost. Dlouho jsme se neviděly, tak je o čem hovořit až do pozdních hodin.

V sobotu ráno se vydáme na vycházku bez nastydlé Andry. Cestou si Hanka v lékárně provinčního typu kupuje antialergika (jaro je tady!) a vyslechne si rady pro novorozence, o zácpě a o léčivých čajíčcích. Má z toho velký užitek. Rady by se hodily možná i Janě, která pro nedostatek jiné práce převzala péči o svého staršího, svobodného, nemocného bratra. Nádavkem k tomu dostala do péče i jeho zahradu, statečná žena. Procházíme bývalými lázněmi sv.Markéty a kolem křížové cesty se dostáváme ke kapli Patriarcha. Cestou potkáváme velkou skupinu místních ornitologů. Zároveň objevujeme u Hanky také velký zájem o cvrlikající potvůrky (schválně nepíši „ptáky“!). Některé i melodicky napodobuje a působí tak možná zmatek v jejich řadách. Po návratu do civilizace se opět kocháme renezančním cetrem Prachatic a zavítáme na oběd v historickém hotelu Koruna. Zde jsme i Andruškou a šup, šup na výtvarnou dílnu s korálkováním. Korálky se ale někam rozkutálely a z ručních prací nadobro sešlo. A to asi i na další léta. Ó, ale podvečer v bazénu a ve vířivce Laguna v hotelu Albatros! To se nedá zapomenout! Jak nám bylo dobře a jak dobrý „bavoráček“ nám zde umíchali. Velmi povedené, Janičko! Večer nás hostitelka rozmazluje vyhlášeným sýrovým fondue. Přidá se k nám další prachatická účastnice našich zájezdů, Jana Kochtová, zvaná paní Čvachtová. Ta taky žádnou legraci nezkazí a tak opět „žvatláme“ do noci.

Neděle nás přivítá deštěm a toho se nezbavíme až do večera. Hanka se mnou navštíví místní oblastní muzeum, kde EU a němečtí sousedé zainvestovali moderní expozici Zlatá stezka 1010 – 2010. Moc si to užíváme a ještě více se do tohoto malého města uprostřed hor zakoukáváme. Nicméně po obědě se pomalu loučíme. Tak snad nás „štěbetalky“ zase někdo pozve a bude mít doma příjemně a veselo.

Recept na fondue po prachaticku: Pro 4 osoby – ½ l bílého vína dát vařit, po dosažení varu přidat na větší kostky nakrájený sýr 250g eidamu a 250g ementálu. Sýr se pomalu rozpouští při stálém promíchávání do osmičky (tj. přes střed nádoby). V panáku višňovky rozmíchat 2 lžičky Solamylu. Povařit, dochutit paprikou, solí, muškátem. Servírovat, tak jak už se to s fondue dělá, na kahanu a namáčet kousky pečiva, např. celozrnnou bagetu.

nahoru