Cyklovelikonoce 2017

Pátek

Na faru v Činěvsi přijíždí postupně Líba s Ondřejem, Karel s Jitkou, Vojta, Vláďa s Věrou a s nimi manželé Pražákovi. Později dorazí Honza s Evičkou a jejich tandemem. Úplně za tmy přijíždí Michal.

Všichni dorazí auty s naloženými koly, jen Vojtu musíme pochválit, že přijel vlakem do Poděbrad a 14 km do vesnice dojel už na kole.

Protože počasí má být nic moc, vydáváme se hned po přivítání na malý okruh po okolí. Jedeme rovinkou, kolem rybníků Jakubského, Pustého a Zásadníku. Svítí dokonce sluníčko! Nebýt toho, že cyklostezka se mění na turistickou, téměř nesjízdnou cestičku, byl by to super výlet.

Sobota

Karel Pražák sice vymyslel krátkou variantu 45 km z Poděbrad do Poděbrad, ale někteří si cestu trochu upraví.

Bydžovští s Vojtou a litoměřickým Karlem si ji prodlouží o cestu z Činěvsi do Poděbrad a zpět, Karel s Jitkou se vydávají na svůj „kratší“ okruh kolem zámků Dětenice a Mcely, ale najedou stejně kilometrů, jako my ostatní.

Počasí není moc vlídné, je zataženo, fouká vítr, ale nakonec opravdu prší, až když se zastavíme v Kersku v přívětivé restauraci U pramene na oběd.

Před cestou do Nymburka spravuje kolo Michal a kolem Labe se opět cyklostezka mění v úzkou tkaničku v trávě. Do města však vjíždíme za plného slunce a to nás neopustí ani na krásné široké silničce kolem řeky do Poděbrad. Ke spokojenosti už chybí jen cukrárna, a tak oceňujeme množství zákusků v lázeňském městě.

Večer se sedí ve velké stylové místnosti. Vyprávíme, hraje se, a tak i plánujeme další využití právě nalezené, pohodlné a přitom levné ubytovny.

Vojta na oslavu naší přítomnosti zde napíše další ze svých básní, tentokrát do knihy hostů. To budou na obecním úřadu mrkat …

Neděle

Podle předpovědi má být opět příšerné povětří, ale my se nedáme. Po prohlídce místního kostela se přibližujeme s naloženými koly na autech k Senici.

Uděláme si zde krátký okruh přes Odřepsy do Libice a pak na soutok Labe a Cidliny. V restauraci Na soutoku se výborně pomějeme a hlavně přečkáme další liják. Cesta zpět je sice proti větru, ne moc příjemná, ale i tak se spokojeně loučíme kolem 14. hodiny u aut.

Jsme rádi, že jsme nepodlehli panice a poplašným zprávám meteorologů. Bylo to super a podle všeho jsme ujeli asi 75 km (někdo i přes 100 km, že).

Tak brzy ve Veselí na shledanou.

Věra a Vláďa

nahoru