Náhradní velikonoce 2013

Pátek 19.4.

Sjíždíme se v pátek v Česticích: Přemek, Bydžovští, Michal, Ivan, já, Vodičkovi, Hníkovi, Svobodovi a večer za deště dorazí i Vojta z nádraží. V pátek se probírá Přemkovo nové elektrokolo, ale i přes to stihneme oslavit narozeniny Karla vaječňákem. Přemek si k novému kolu pořídil i sportovní model, legínky, které by mohly konkurovat Schmitzerovi ve Star DANCE. Donesl čokoládičky a sušenky, prý na svátek. Ještě byla řeč o zakrouceném řízku, ale ten nevím, kdo si ho kdy a kde dal. Ivana zaujali místní belgičtí králíci, prý takový králík, když se na poli postaví, vyděsí kde koho i mrkev se lekne. Pro pivo je možné si chodit i do stánku v přilehlých latifundiích a pozdravit cestou lamy nebo dát nějaký pamlsek koňům. V takové country statkové hospodě jsme za stovku na noc bydleli.

Sobota 20.4.

V sobotu prší, čekáme na jedenáctou, jak rozhodne. Navrhuji dojít do nejbližší hospody na oběd – varianty jsou 2: 1,5 km nebo opačným směrem 3 km. Prý se nepotáhneme v dešti pěšky a dojedeme si 3 km do Drahonic na kole. V Drahonicích ovšem otvírá hospoda až večer. Pokračujeme tedy na Mladějovice, ale ani tady se s hospodou nechytneme. Obloukem se tedy dostáváme do Ražic a blížíme se k domovu. Ale ani v Ražicích není hospoda otevřená. Rozkaz zní pokračovat dál v cestě a po vzoru Švejka doputujeme do Putimi. V Putimi je sice hospoda veliká, a i když výběr v jídle malý – bramboráčky nebo klobása, jsme vděčni i za to. Posilněni pivem a jídlem, někteří si dali obě varianty, pokračujeme do Heřmaně. My se s Ivanem odpojujeme a jdeme vystřídat místní maníky v udržování tepla kamen ve společenské místnosti. Ostatní pokračují na Skály, kde je jedna z původně 3 avízovaných hospod a je otevřená a měli tam prý všechno i na plameňáky došlo (mimo sulce, tlačenky, rakviček, řízku, trubiček, fernetů a rolád s rýží). Večer si užíváme v teple, běháme si pro točené ke stánku a hodujeme i z vlastních zásob. Oslava mého svátku probíhá též ve vaječném provedení tentokrát home made. Večer nás opustí naše nové milé kolo Elektro.

Neděle 21.4.

V neděli už bez Bydžovských dojíždíme auty do Bavorova. Zde je naplánován 20 kilometrový okruh po rovině. Leč mapa selhala a do kopec skopec ujedeme km 24 přes Krajnici, Útěšov, Záluží, Čeprovice kolem Helfenburgu zpět do Bavorova (a to se obracíme v polovině cesty). Oběd ve Volyni se tedy nekoná. V Bavorově si najdeme hospodu za náměstím, a ač avizují jídla jenom do 14 hodin a my jsme tady samozřejmě lehce po čtrnácté, dostaneme všechno, co ráčí hrdla naše. Dozvíme se, že jsme jedni z posledních hostů, protože hospoda se stěhuje do některého z vedlejších měst. Do Prahy odjíždíme jak jinak než konečně za docela pěkného počasí.

nahoru