Vodácký týden na Lužnici (2002)

V pátek 7.6.2002 v odpoledních hodinách jsme se sešli u Svobodů v Majdaleně v tomto složení: oslavenec Michal, Jitka s Karlem a Ditou, Tonda a Erika, Pepa s Lídou, Vláďa a Ráchel, Andrea, Renata, Líba a Ondřej, Vidko, Daniela, Vojta. Po příjezdu se přítomná děvčata + Ondřej pustili do přípravy pohoštění na oslavu Michalových třicátin. V 9 hodin začala oslava. Byly předány dary a dorty vlastnoručně upečené Jitkou a Erikou. Zbytek večera se hrálo a zpívalo.

V sobotu pršelo a byla zima, a tak jsme se rozhodli, že budou Vánoce. Vojta přemýšlel, zda neplouti do Tábora. Ráno jsme posnídali Jitčin tvarohovo - banánovo - čokoládovo - lentilkový dort, Tonda s Líbou dojeli do Třeboně pro kapry, Ondřej s Renatou a s Ditou došli do lesa pro stromeček, který poté Jitka ozdobila. Vojta pořád přemýšlel a Dany odcestovala do Prachatic. Tonda zpracovával kapry, Erika s Jitkou, Líbou a Ondřejem se pustili do přípravy Štědrovečerní polévky z jiker. Kolem poledního přestalo pršet a Vojta se přeci jen rozhodl, že popluje a vydal se proti proudu Stoky na Tábor. My ostatní jsme složili posádky a odjeli s loďma do Suchdola. Jen Jitka s Erikou zůstaly v Majdaleně a pokračovaly s přípravou večeře. V Suchdole jsme se nalodili na šest lodí v následujícím složení: Michal s Vidkem na háčku a Líbou jako porcelánem (u Pilaře došlo k výměně háčka a porcelána), Vláďa s Ráchel, Tonda s Pepou, Lída s Ditou, Karel s Andreou, Zrzavá sluníčka (Renata s Ondřejem) a vyjeli jsme. Po hodině jízdy jsme se zastavili na krátkém pažitu, kde nám Vláďa s Ráchel předvedli první cvaknutí. Na Pilaři nám Ráchel ještě ukázala při nastupování provaz, ale Vláďa ji gentlemansky zachránil od žbluňknutí. Ještě před příjezdem do Majdaleny, kde nás čekala Jitka s Erikou, se nechtěně vykoupali Ondřej s Renatou. Když jsme se opět sešli v chalupě, ještě před podáváním Štědrovečerní večeře dorazila Darka s Radimem. K večeři byla polévka z jikrnáče, smažený kapr s bramborovým salátem a jako zákusek Eričin rumový kostkovaný dort.

V neděli ráno odjela Andrea, Ondřej s Líbou a Vidkem odešli na výlet, Radim vyjel na kolo, Erika s Darkou zůstaly na Majdaleně a my ostatní jsme vyrazili na řádnou vodu. Ještě před zastávkou na oběd v hospodě ve Stříbřci se záhadným způsobem otočili Vláďa s Ráchel (Michalova loď je přeci jen bytelnější). Po zdolání 14-ti kilometrů jsme dorazili k tábořišti Starý Hamr u Mláky, kde na nás čekali Erika, Líba, Ondřej a Vidko. Vláďa s Ráchel a Ondřejem se rozloučili a rozjeli se ku Praze.Majitelé kempu měli neseriózní jednání, a tak jsme odešli do hospody v Mláce. Poněvadž venku začal slejvák, zůstali jsme do pozdních hodin v ospodě, odkud nás potom Erika odvezla autem zpět do kempu, a sama se s Vidkem a Líbou vrátili do Majdaleny.

V pondělí po dvou a půl kilometrech jízdy jsme se zastavili na pivo v bývalém pionýrském táboře Nový Řadov, kde jsme se usadili v místnosti s naprosto originální výzdobou. Z obrazů na stěnách na nás shlíželi všichni naši prezidenti a Franz Josef, přítomen byl i Milouš Jakeš ve formě busty. Další zastávkou bylo rekreační středisko Jemčina, kde jsme poobědvali z vlastních zásob. Po splutí 14ti kilometrů jsme našli příjemné parkoviště v lese na 15. říčním kilometru Nežárky. Vydali jsme se do hospody a cestou jsme se srazili s Erikou a Líbou, které nás vzaly autem do Hamru do hospody. Hudba našich muzikantů se natolik líbila, že dostali od milé paní vedoucí dva velké panáky vaječného koňaku. Večer nás Erika dovezla zpět na naše parkoviště, kde jsme rozdělali ohýnek a snědli Eričin těstovinový salát. Tonda přesvědčoval Eriku, aby se s ním napila, že zpátky do Majdaleny může Líbit Říďa . Večer ukončila plodná diskuze.

V úterý jsme posnídali Tondovu kotlíkovou gulášovou polévku a pak nás čekal 15ti kilometrový úsek do Veselí nad Lužnicí. Cestou jsme se stavili v kiosku u Metelu, potom v Hamru v hospodě Adamita, kde měli velkého žlutého psa - fon Punťu, a nakonec v kiosku v pionýráku u jezu Krkavec. Ve Veselí se s námi rozloučili Karel s Jitkou a Renatou a přijela Andra. Zatábořili jsme a znovu se k nám připojila "majdalenská sekce" - Erika s Líbou. Navštívili jsme hospůdku, nakoupili ingredience na salát a rozdělali táborák. Erika připravila salát a my jsme ho za zpěvu písní snědli.

Ve středu jsme vyrazili a při první zastávce v Dráchově jsme si dali jen šampaňské, neboť všechny hospody měly zavřeno. Druhá zastávka byla v Soběslavi, kde jsme se naobědvali v motorestu a pak pokračovali dál po vodě až na padesátý sedmý a půltý kilometr, kde jsme našli příjemné parkoviště v lese mezi borůvkama. Večer jsme odešli do kempu v Roudné, kde se k nám naposledy připojila Erika s Líbou. Informovaly nás, že Vidko odcestoval už ráno zpět do Slovinska. Po odchodu z kempu jsme se rozloučili s majdalenskou sekcí, která se vydala ku Praze. Po večerní party s vodkou a grogem byl kapitán částečně odnesen do stanu.

Ve čtvrtek byla první občerstvovací zastávka až před Planou, kde jsme z vody vylovili velkou červenou bojku a nezištně ji věnovali majiteli hospody. V Plané jsme poté doplnili zásoby a pokračovali po vodě až pod Soukeník, kde jsme zatábořili na místě s pitoreskním výhledem na paneláky v Sezimově Ústí. Rozdělali jsme oheň a uvařili vodácký guláš s buráky.

V pátek jsme pokračovali přes Tábor na Harachovku. V Táboře jsme natrefili na vynikající hospodu na ostrově s příjemným personálem. Poobědvali jsme a Tonda odešel volit. Dále jsme pokračovali přes tři jezy až na Harachovku, kde se Tonda s Androu nedobrovolně vykoupali přímo z lodě. Zatábořili jsme a odešli do hospůdky, kde nás postupně doplnili nově příchozí: Karel s Jitkou, pan Klečka se Zdenou, Honza s Alenou a Vojta, kterého přivezl Přemek a hned odjel. Večer byl oheň.

V sobotu s námi nejeli Pepa s Lídou na lodi, neb odjeli do Majdaleny pro auto. Ostatní se vydali po řece a U Fíka si dali první občerstvení. Na oběd jsme se stavili v Příběnicích, kde jsme přečkali další dešťovou přeháňku. Poté jsme dál pokračovali do Dobronic, kde jsme zastanovali a odebrali se do kiosku u jezu.

V neděli jsme spluli poslední krátký úsek do Bechyně, kde bylo zakončení letošní vydařené tradiční týdenní vody.

nahoru