Tajný výlet 2017

V pátek 24.3.2017 se v Praze u pokladen Hlavního nádraží sešlo prvních 17 účastníků tajného výletu (Karel a Jitka Svobodovi, Zdeněk Bílek, Vojta Koláček, Lída a Pepa Kosovi, Mirek a Eva Palečkovi, Eva Hollmannová, Borek Jedlička, Erika Kadlecová, Honza Taubel, Zdena Gillarová, Hanka Píchová, Mirek Tyl, Tonda Rybář a Pavel Žák), kteří netrpělivě očekávali indicii od Pavla Ryby. Přesně v 15hod se náš šéfík dozvěděl indicii. Tentokrát zcela jednoznačnou a jasnou. Kupte si jízdenku do Všetat. Všechno probíhalo v klidu a po 3/4hodině jsme vysedli na stanici Všetaty, kde nás čekal Pavel Ryba. Hned na nádraží ve Všetatech nám sdělil historii a zajímavosti obce, včetně několikerého odstranění a znovu postavení sochy TGM. Po odpovězení kontrolní otázky, která zněla „Který známý občan se ve Všetatech narodil“ jsme se dozvěděli, že naše další cesta vede do Žernosek a vlak nám přijede za 20min. A skutečně přijel vlak od Lysé nad Labem a v něm nás všechny postupně přivítala ne paní průvodčí, ale Jana Barnatová. V Žernosekách, cestou do turistické ubytovny, jsme se zastavili na ochutnávce vína spojené s nákupem nejlepších značek. Zde se k nám připojily Marta Jedličková a Libka Taubelová. Ubytovna měla kapacitu 21 lůžek a my jsme je přesně pokryli. Žádné spaní na zemi, nebo snad Vojtův bivak, nepřipadalo v úvahu.

Večer jsme se bavili v Koštovně – soukromém vinařství pana Mikulenky. Pan Mikulenka je rodilý valach ze Zubří a původním povoláním kriminální policista. Jako Beskydský patriot si nechal vytesat do vinárny boha hromů Radegasta (ten však nebyl příliš vydařený). Naopak velmi vydařená byla oslava narozenin Pavla Ryby i celý náš večer ve vinárně. Víno teklo proudem, domácí chleba se škvarkami a spousta dalších dobrot umocňovala chuť ke zpěvu, tanci a zábavě.

V sobotu ráno se k nám připojují Michal Zeman s Kristýnou a Štěpánkem. Loučí se s námi Marta Jedličková, která odváží do Prahy Libku Taubelovou. Ta si prý svých berlí užila dost a výlet by byl pro její novou kyčel příliš.

My, co máme všechny klouby OK, se vydáváme na výlet směr Porta Bohemica. Dojdeme až na skalní rulový ostroh, kde je Kalvárie se třemi kříži a překrásná vyhlídka na Labe.

Cestou do Kamýku, kde máme domluvený oběd, míjíme Strážiště - mravenčí vrch. Ve zdejším březovém lese žije milionová kolonie mravenců lesních. Protože byl krásný jarní den, měli jsme veliké štěstí a viděli jsme, jak si všichni mravenci prohlíží po zimě svá mraveniště. Byl to opravdu nevšední zážitek.

Před obědem jsme si ještě vyšli na zříceninu gotického hradu Kamýk a ke kapličce sv. Jana pod Plešivcem. Silní jedinci (vlastně jedinec – Vojta) zvládli i Plešivec.

Teď nás čeká velké překvapení v podobě bezvadné hospody v Kamýku. Majitel byl naší partou tak nadšený a dojatý, že nám všem nalil panáka (podle naší chuti). Zazpíval si s námi a dokonce se s námi vyfotil. Tak došlo i na návrh – zajistit tady Silvestra 2017. Tady se s námi sešli také Alena a Honza Slavíčkovi.

Pro ty co stále neví, proč je v Kamýku pamětní deska Bedřicha Smetany, tak vězte, že se zde Bedřich Smetana dne 10.7.1860 oženil s Bettinou Ferdinandovou.

Dobře najedení a pobavení jsme se vraceli podél vinic do Žernosek. Rozloučili jsme se Zemanovými a šli do restaurace Lucie, kde jsme prožili večer. Všem nám bylo divné, když jsme tak blizoučko Litoměřic, že chybí Vodičkovi, ale oni na tento večer přijeli – no a basa byla!!!

Pro milovníky matematiky: po všech příjezdech a odjezdech nás večer na ubytovně spalo opět přesně 21.

V neděli nám už jen zbývalo dojít ze Žernosek do Litoměřic. Krásný výlet přes čedičový lom na vrch Radobýl. Zde si v neděli 23.10.1836 K.H.Mácha, když upravoval svou poslední báseň „Cesta z Čech“, všimnul požáru v Litoměřicích. Při pomoci s hašením si pravděpodobně loknul vody, jež mohla být zdrojem jeho pozdějšího infekčního onemocnění, na které 6.11.1836 umírá. To my jsme 26.3.2017 pro jistotu hasili žízeň fantastickou slivovicí od Pavla Ryby a trochu jsme to ředili vínem. Žádné „mrtvé“ jsme nezaznamenali, i když v jednu chvíli to tak mohlo vypadat.

Za všechny účastníky tajného výletu nezbývá než moc poděkovat organizátorovi.

Pavle, díky!!! Už se zase těšíme za rok!!!!

nahoru