Silvestr 2018

Scházíme předposlední den v roce dopoledne na parkovišti v Jabkenicích: Svoboďáci, Vodičkovi, Deny s Pepou, Ivan, Andra, Vojta a Hanka Píchová.

Během dne obejdeme Jabkenickou oboru, skočíme si do sousední Loučeně na oběd, potkáme pomník Helma, který věnoval majitel místních lesů svým padlým spolubojovníkům v bitvě pod Basilejí, kterým velel ve válce Rakouska proti Francii. O kus dále stojí o 2 roky mladší monument, jež majiteli panství věnovala s dojetím jeho manželka. Dozvíme se, že se tudy rád procházíval Bedřich Smetana, když bydlel u své dcery. Projdeme i kolem 2 hájoven a vrátíme se na parkoviště. Za drobného deště se nám podaří ujít 16 – 18 km. Tady se krokoměry nesešly, někteří z nás zřejmě víc pobíhali.

Paní správcová nám celý den faru v Činěvsi vytápí a tak předsilvestrovský večer trávíme spokojeni ve společenské místnosti, chvíli i v hospůdce, obohaceni o Zdeňka B. a stávajícího šéfa, kteří dorazí odděleně vlakem.

Na Silvestra zvítězí trasa do Městce Králové. Auty popojedeme k vlaku, obejdeme rybník, u kterého je dost plno, protože potkáváme hledače mincí a rybslivce. Celou cestu je příjemné slunečné počasí.

Když dorazíme do Městce zjistíme, že jsou všechny hospody zavřené kromě nám známé U Pařízků. Zde místní zájemci o pivo a pobyt dostávají k jídlu pouze brambůrky. Nám pan vedoucí doběhne obětavě pro chleba a ohřeje klobásy.

Zpátky dojedeme vlakem a z nádraží auty na faru. Sem dorazí i Honza T. a Dany s Vítkem. Pár našich nadšenců opět vyrazí do hospůdky, Šediváka si tam nechají nejdéle, asi byl zase ze všech nejlepší. O ohňostroj se nám postarají místní, my pouze před farou shlížíme. Půlnoční Lambada probíhá tentokrát vevnitř domu na chodbě a je to tanec stezkových děvčat s bývalým šéfem, zatímco chlapci bez funkcí shlížejí shora ze schodiště. Zábava s hudbou samozřejmě vydrží do ranních hodin.

Na Nový rok v klidu popovídáme a pak postupně odjíždíme domů.

nahoru