Polabské větry 2013

Účastníci: Hostitelé Ervín s Janou (a nový pejsek Pepina), Vodičkovi, Andra, Michal, Zdenka Bauerová, Hanka Píchová a Ervínův kamarád Zbyněk s manželkou Evou.

Sešli jsme se u Ervínů v sobotu ráno a po kafi a koláčích šli na vlak a jeli do Čelákovic. A v Čelákovicích jsme jeli přes Labe malou loďkou, převozníci tedy ještě nevyhynuli! Pak jsme šli kousek podle vody a mezi chatami, některé byly moc pěkné a cesta příjemná – po rovině. Pejsek pořád někde lítal, (ale co by taky dělal jiného), ale na zavolání se vždy poslušně objevil. První naše hospůdka byla v oblasti Grado, pivo bylo dobré, obsluha vlídná, ale bramboráčky nic moc. Zato tam nabízeli k odebrání malá koťátka, ale neměli jsme zájem.

Pak jsme pokračovali přes louky a lesem do Káraného a cestou byla malá zastávka na panáka. Jednu chvíli to vypadalo i na hledání hub, ale začalo pršet, tak jsme raději šli do hospody. Hospoda v Káraném byla malá a nenápadná a měla i venkovní posezení, ale vzhledem k počasí v ní bylo jen pár lidí. Ale dobře vařili, měli výběr jídel (dokonce prima španělské ptáčky, které aby v Praze pohledal) a Zbyněk si navíc objednal dobré domácí buchty, které nechal kolovat, abychom mu nezáviděli.

Byla jsem promoklá a rozhodla jsem se, že už nikde chodit nechci. Naštěstí jel z Káraného autobus a dokonce nás dovezl až do Brandýsa na náměstí, tak jsme to s Vodičkovými, kteří jeli taky, měli domů jenom kousek. Doma jsme se převlékli a udělali čaj, a už se přihnala hlavní smečka, měli to z Káraného asi 4 km.

Večery jsou u Ervínů příjemné – povídá se a jí. Každý donesl něco na zub, Ervín nabízel několik druhů polévek a Andra udělala slavnostní chlebíčky se salátem (asi ještě k oslavě jejích narozenin). Taky přinesla bílé víno, které dostala od Pavla Ryby, a bylo moc dobré. Pak jsme pili bílé víno, které přinesli ostatní, pak růžové a skončili jsme červeným (to mi připadalo hogo-fogo, takhle to brát postupně). Spát jsme šli kolem půlnoci.

Ráno se při snídani zase povídalo a ukázalo se, že se nikdo nezdrží na nedělní procházku, nejspíš proto, že je teď těch akcí hodně – od stezky kromě slezin Andřiny narozeniny, teď Ervíni a za týden oslava Vaška Čiháka a Jany.

I když bych Ervínovi přála, aby s Janou dobře svůj dům prodali, odpadly by tím tyhle příjemné víkendy, což by nám účastníkům bylo líto. Tak uvidíme.

nahoru