Mikuláš 2005

…aneb MIK, MIKU, MIK, MIKU, MIKULÁŠ přinesl nám zimní čas ...

Událo se už tradičně na Božím Daru, který nám zařizuje náš výjimečný pták Sova (v posledních létech zejména jenom jeho „neviditelná ruka“). Vlastní děti byly nahrazeny vnoučaty, případně synovci a neteřemi, doživotní Mikuláš svoji funkci opět splnil skvěle a nepochybně rád, čerti byli také tradiční a báječní, NOVÝ anděl se dětem moc líbil, své role se zhostil profesionálně a se znalostí věci, i když v jeho rodné zemi tento zvyk nemají. Děti, tak jako před desítkami let, zajíkavě předváděly, co dovedou a slibovali, že se polepší, ale byly i takové, co si na čerty troufly. Mikulášovi se do té jeho knihy, co nosí místo paměti, nějak vloudila i jména dospělých, zdálo se jakoby si „zasedl“ (to snad ale svatý muž nemůže) na všemi oblíbenou Martu – tu však děti spontánně vykoupily; druhý „postižený“- Karel se vrátil vlastní silou, prý ale při tom v Pekle ubylo rumu.

Zimní čas byl jak se patří – sníh, lyže i útulné hospůdky. O pátečním večeru jsme pro dobrý základ na chvíli vyrazili do protějšího Zeleného domu – jídlo báječné, taneček při „živých“ klávesách a povzbuzování větší části hostů (taky z Unie) věkem snad o něco před námi, kteří se zde měli o dost levněji než v jejich bohatší domovině. Zelený dům je pěkně renovován a naši chlapci nám neopomněli ukázat nové blidlo (zajímavé – počítač mi tohle slovo podtrhuje jako chybné; jiný výraz neznám) na jejich pisoáru. Skvěle posíleni jsme odešli mít náš večer na Goeboudě, což nemělo chybu.

Sobota byla na běžkách: upravené stopy, které hranic neznaly, nás dovedly až na rozcestí pod Fichtelbergem, kde sešlo z nápadu navštívit Oberwiesenthal s jeho radničním sklípkem a vánočním náměstím, neboť velitelštější hlasy chtěly Fichtelberg. V mokré vánici a větru jsme kopec zdolali. Hospoda tam je moc pěkná. Ti, co ji zvolili, si tam mohli ba i odložit všechny své promáčené vrchní i spodní svršky, neboť po celý den se vskutku čerti ženili. Kdo věří na mazání lyží, tak to tenhle den moc jednoduché neměl. Za šera jsme se vrátili všichni a celí – tentokráte k tomu byl zapotřebí pasu. Návštěva očekávané trojice v provedení čtveřice, jak popsána výše, proběhla hladce, ne tak docela dospělácký návazný večer (ti dva si prostě občas pokoj nemohou dát).

Nedělní počasí - ještě vydatnější, s chumelenicí ještě hustší, opět s větrem - přimělo některé odspěchat za nedělním obědem do útulnějšího domova. Osm nás, když už jsme na horách a je sníh, se rozhodlo pro dopolední túru, která ovšem byla jen pro silné nátury (Michal, Karel, Vojta). Sníh byl ještě lepivější, vítr o poznání silnější, a tak ti ostatní do počtu osm se postupně odpojovali a s vysokými nášlapci na lyžích se důstojným „čapím krokem“ vraceli do chaty. Odjezd proběhl pro většinu normálně, ne tak pro Karla s Jitkou, ale Michal je, to všichni víme, moc hodný člověk. Někteří jsme chvíli trčeli v autech v Abertamské zatáčce, neboť tam právě do silnice spadl pěkný smrk, který by se velikostí hodil na vánoční náměstí.

Na Boží Dar letos dorazili: Skřivánkovi s Barborkou a Filipem, Kosáci se Šimonem a Ondřejem, Andrea s Davídkem, Täubelovi s Filipínou, Eva Pelichová s Aničkou, Pavel Žák přivezl Elišku, Milana, jejich tetu Renátu Puršlovou a její maminku, která prý po celou jízdu s dětmi zpívala písně typu …když se růže červená… nebo …. potkali ho v noci….(aby děti měly co předvést Mikulášovi), Brunclíkovi, Jedličkovi, Svobodovi, Slavíčkovi, Tonda Kadlec s Janou a Markem, Michal, Ivan, Zdeněk Janák a opožděně z rodinné dvojsvatby Vojta (strýc).

Podtrženo, sečteno, odečteno: dětí bylo 9 - a s devítkou je vždycky fajn

Tak to viděla ASlav.

nahoru