Lehom 2012

Jardovy narozeniny přijeli oslavit: Jana s Vítkem a Honzou, Zdeněk, Marek s Janou, Michal s Kristýnou, Ivan s Androu, Přemek s Arnoštem, Mirek a Sovy.

V pátek večer trávíme s oslavencem nejprve v biliárně, kolem desáté se přemisťujeme k ohni. Kromě nás jsou přítomni i Jardovy sousedští kamarádi z Lehomi. Naše hraní se mísí s kapelami v nedalekém Strážově, kde oslavují ocenění nejlepší vesnice roku Plzeňského kraje. U rybníka mimo opékání buřtů se někteří stihnou projet i v novém motorovém člunu kolem ostrova. Nejenom tím se večer protáhne do ranních hodin.

V sobotu po klidném ránu a Sovově údržbě nového modelu cyklistického zařízení naskládáme krátce před polednem Jardovi kola na vlek a vyrážíme s CK Neužil do Hartmanic. Před vsí nás Jarda vysadí a my si sjedeme krásný dlouhý kopec a myslíme si, že takhle to půjde průběžně celý den. Po prohlídce hartmanické opravené synagogy si vyšlápneme do hospody na oběd. Po obědě vyrazíme a hned před prvním kopcem ztrácíme Kosťu, minul dokopcovou odbočku a hasí si to svižným tempem dolů. Kapitán se vydává za ním a Jarda odmobiluje, že se všichni sejdeme v turistické chatě Busil. Než kluci dorazí, obslouží nás jedna herečka šťávou a limonádou, ta, co utrápila Radka Brzobohatého v důchodcovském seriálu, který proklamoval podobnost psa s plesem. Když už jsme všichni, pokračujeme raději rychle na Keply a Kochánov, jeden kopec stíhá druhý a tak si tlačení kol zpříjemňujeme sbíráním hub. Kousek za Rovnou začíná pršet, proto už někteří využíváme možností CK, která nás celý den naviguje a doprovází a nastoupíme si. V Běšinách si přistoupí Kosťa s Mirkem a jenom Honza s kapitánem jedou až do Lehomi na kole. Kapitánův rozkaz ale zněl, že ho nesmí Jardův vnuk uštvat. Ještě, že ten chlapec ctí autority, jinak by si Kristýnka musela večer doběhnout pro živou vodu. To je tak, když si naivní stařičký kapitán od vody vyrazí s mlaďochem z cyklistického oddílu.... Program pěší sekce: Kristýna dělala Jardovi závozníka a v nevyužitém čase v autě čistila houby. Šéf prý byl s Janou na procházce, což se poznalo podle toho, že neměl batoh na výlety. Večer druhý trávíme v biliárně, prďolové tentokrát oheň nepřipravili. Ale samozřejmě se večer zase dotáhl do ranních hodin a sud oblíbeného Svijanského piva se dopil.

V neděli je potřeba pomoci Jardovi skládat starý nábytek a tím zase dopoledne příjemně proběhne za konzumace dobrot kuchařek JJK. Mirek si stihne v klidu dojít do kostela, Zdeněk odjet, šéfa už jsme ztratili ráno My, co jsme vytrvali s cílem odpolední vycházky na vyhlídku, jsme místo toho nakládali kola a bagáž za deště. Major by nás pochválila, jak jsme rychlostně vycvičeni na nepříznivé podmínky počasí, jen kdyby se někde u plevele neflákala.

nahoru