Lehom 2011

Účastníci zájezdu: kromě Jardy s Janou Karel a Jitka, Marek s Janičkou, Andra, Michal, Ivan, Evička Chleb., Zdena G., Zdena B., Mirek, Sova kluk (od soboty večer i Jana Sovička).

Jarda s Janou na mne čekali u autobusu v Klatovech, tak to byla pohodlíčko. A pak jel Jarda pro pivo a příslušné zařízení, ale nastal problém, tak jezdil od čerta k ďáblu a sháněl a do Lehomi jsme dorazili až za 3 hodiny. Před barákem už čekali sousedi ze vsi, tak proběhl malý match v kulečníku. Až pak se postupně dostavili účastníci zájezdu.
Večer proběhl u rybníčku (při povodních se prý utopil jeden z vodníků!), kde Jarda nachystal na oheň a vytvořil jakýsi dřevěný komín, který zpočátku kouřil jako tovární komín, a k mání byly buřtíky. Přišlo také pár sousedů, divoká Květa nebyla tentokrát divoká, protože má barák několik měsíců v rozkladu, a to není žádná legrace. Její divoch chodí dělat kšefty, ale aby zcivilizoval vlastní barák, na to už mu zřejmě nezbývají síly. Muzika byla prima, o půlnoci nastala diskusní pauza, tak se část lidí rozešla, ale pak ještě pokračovala. Svoboďáci šli spát do stodoly, ale protože jim zpěváci řádili kousek za hlavou, za noc se několikrát stěhovali. My v pokojích v 1. patře jsme to měli prima, bydlení mělo několik hvězdiček.

Ráno museli Karel s Jitkou odjet do Prahy, a dopoledne odjela i Jana N., protože její Hanka večer zpívala v Obecním domě na koncertě. Pár mladých a neklidných se rozhodlo jet na výlet na kole, ostatní jsme pod Jardovým vedením vyrazili pěšky. Plán byl nádherný – cca 8 km okruh kolem hospody ve Strážově (z každého bodu výletu ne více než 2 km do hospody), ale po předchozích velkých deštích byly louky rozmáčené a občas bylo vody po kotníky. A občas postup vpřed vystřídal postup vzad, vlevo a vpravo. 3 odvážní – Marek, Janička a Ivan dokonce přelézali po kmeni stromu dost divoký potok, ale dámská sekce (ZG, ZB a ECH) se rozhodla hledat lávku. Naštěstí lávka byla, a poměrně blízko. Pak jsme došli po silnici do hospody a dali si svačinu. Cyklisté do hospody nedorazili, tak jsme pokračovali do Lehomi a povídali si u stolu před barákem. Jana N. sice dopoledne odjela, ale nachystala spoustu jídla a bezvadnou pomazánku a Jarda udělal výbornou pórkovou polévku se zeleninou, tak to bylo all inclusive.

Pak se přihrnul jako první člen cyklistického týmu Sova a dramaticky padnul před barákem (a před našimi obdivnými zraky) s kola na zem! Když si tu slávu vychutnal, odjel autem na nádraží pro Sovičku.

Záznam z výletu na kolech

Účastníci: Mirek, Sova, Michal, Andra (píše Andra)

Trasa: Strážov, Děpoltice, Nýrsko, Orlová, Pocínovice, Úborsko, Janovice nad Úhlavou, Lehom

Původně jsme chtěli vyjet kolem desáté. Ale to si zrovna Sova začal dávat dohromady kolo vypůjčené od nevěsty. Dokonce běhal po vesnici a od vesničanů si zapůjčil součástky ke svým brýlím. Vyjjíždíme tedy ve 12. Na vině byli Zevláci. Vláďa si doma v Řevnicích dal před odjezdem svoje kolo perfektního do pořádku. A co udělá takový Zevlák, když doma před barákem stojí fungl opravené kolo? Nasedne na něj a několik dní se nevrací!
V první vesnici po výjezdu Sova požádá naše o víkendu pracující romské spoluobčany o zapůjčení kladiva a kolo dodělá. Potom telefonuje s Janou a sdělují jí, že neví, zda stihne večer pro ni dojet k vlaku, protože nechápe, proč jsme vyjeli na výlet tak pozdě.

Na oběd se stavujeme v hospodě před Nýrskem, protože je nám jasné, že společný oběd ve Strážově nestihneme.Pan vedoucí nám rozdá hlavolamy, abychom se při čekání na jídlo nenudili. Z 5 rozřešíme 3 a abychom se uklidnili, Mirek objednává panáky. Takto posilněni pokračujeme dále dokopec skopec. Stavíme už jenom na zpáteční cestě v Janovicích ve zmrzlinkárně. Mirek se Sovou si zmrzlinkují uvnitř, zatímco já s Michalem si kafíčkujeme venku a hlídáme kola. Tady jsme svědky, že na zmrzlinu přijíždějí dva koně. Způsobně zastaví před krámem, prodavačka vyběhne s proviantem, který jim v tlamách zmizí dřív, než rozpoznáme, zda si dali mrkvovou nebo pistáciovou.

My si dáme ještě několik dokopců, abychom sjeli poslední skopec do Lehomi a byli konečně šťastni.

____________

Večer jsme se přesunuli do místnosti s kulečníkem, kde se hrálo (Marek na kytaru a Jarda na harmoniky), Mirek naléval nějaké supervíno, Zdena G. přinesla k vyzkoušení přístroj na měření obsahu alkoholu v krvi (výborný přístroj, nechcete ho někdo koupit? – zn. velká sleva – např. Sova měl pořád obsah alkoholu v krvi 0!!).

V neděli ráno jsme měli snídani o několika chodech, a pak se jelo autem na houby (bez Marka a Janičky, kteří jeli domů, jsme se vešli k Jardovi do auta). Jen jsme vlezli do lesa, začalo pršet, ale i tak bylo v lese krásně. Po předchozích deštích a chladnu moc hub nerostlo, ale každý něco našel. Jarda nás také zavedl na Hadí vrch, ze kterého bylo vidět všechny kopce okolo a v hezkém počasí to je určitě moc krásné místo. Jen na jeho upozornění, že „tamhle u těch bříz určitě houby budou …“ nikdo nereagoval, protože jsme byli urousaní až ke kolenům. Nejhezčí hřib našel Jarda na zpáteční cestě v dutině v kořenech stromu, vypadalo to, že bude třeba kvůli hříbku porazit strom.
Doma v Lehomi jsme nachystali jídlo v Jardovým království – v sednici, kde je nový velký stůl. A ukázalo se, že zásob zůstalo spousta, Jarda dokonce objevil tašku s Janinou sekanou a rajčaty a bylo spousta dalších věcí, tak to bylo mohutné. Na závěr se podávala káva a bezvadný čokoládový dort s višněmi, který dostal Jarda k narozeninám od Radky (ten tedy byl!). Jarda dostal od Radky celkem 3 dorty a jeden už jsme snědli v sobotu večer, tak mu po nás už zbyl jen jeden. Hodování nám jde, tak jsme se začali rozjíždět až asi v půl páté. Jarda nám s úsměvem kynul ze dveří a asi už byl rád, že je oslavám konec, pro oslavence je to vždy náročné. 

nahoru