Itálie 2010

... aneb devítkový letní zájezd

účastníci zájezdu:

Zdeněk Bílek, Mirek a Eva Palečkovi, Eva Hollmannová, Erika Kadlecová, Líba Taubelová, Věra a Michal Musilovi, Alena a Honza Slavíčkovi, Honza Pikolon, Zdena Bauerová, Zdena Gilarová, Hanka Píchová, Jana Neužilová, Eva a Standa Skřivánkovi, Irena a Petr Smítkovi, Petr Klein, Ivan Fohl, Zdeněk Janák a Lucka Totterová. Řidiči: Jan Totter a Jarda Jirák

pátek 20. 8. 2010

Odjíždíme z našeho oblíbeného místa v ulici Na Zlatě v Nových Butovicích. Ještě před odjezdem si dáme Dobré ráno. V 17,00 se loučíme s Prahou a vyrážíme směr Plzeň, kde na nádraží vyzvedneme Zdenu a Janu.

Restaurace ve Stříbře, kde jsme se vždy stavili na večeři, již není v provozu. Proto jsme tentokrát zastavili na pumpě Svatá Kateřina před Rozvadovem a zde jsme povečeřeli (19.30-20.00). Ještě před hranicí nás předjelo auto Policie a zavedlo nás na parkoviště přímo na hranici. Zde kontrolovali doklady a kotoučky řidičů autobusu asi 20 minut. Pak nám sdělil jeden mladý policista, že vedoucí zájezdu má mít sebou kopii objednávky zájezdu. Asi to tak v té Unii chodí. Nějaký papír navíc nikdy neuškodí. Ve 23.20 zastavíme na pumpě Hohe Rain. Připravíme se na noc a za dvacet minut odjíždíme směrem na Mnichov.

sobota 21. 8. 2010

Projíždíme středem Mnichova na Garmisch Partenkirchen. Až do Garmisch je to po dálnici, dále pak po celkem autoprázdné silnici pokračujeme na Innsbruck a dále pak jedeme v hustém dešti na Brennerský průsmyk (zde jsme asi ve 2.00). Nocí pokračujeme přes Bolzano, Verona, Modena, Bologna a kolem 6.30 jsme u Rimini. V 6.40 zastavujeme u pumpy Rubicone, abychom se za čtyřicet minut stačili převléknout z nočního úboru, nasnídat a připravit se na další cestu na jih. Z Rimini se celá dálnice rozšiřuje o další pruhy.

V 9.00 zastavujeme v Loretu a za hodinku si prohlédneme baziliku včetně svaté světničky z Jeruzaléma, která sem byla nějak přepravena. Podnebí zde je už docela teplé. Začínáme si zvykat na vedro.

Lehce po poledni jsme na místě našeho pobytu v Silvi Marina u penzionu Aquarium. Ubytujeme se v pěkných apartmánech (s velkými terasami) po šesti lidech a hned poté jdeme k moři spláchnout prach a pot z cesty. Pláž, na kterou pak budeme chodit, není obsazena hotelovými lehátky a slunečníky, ale je to asi 300 metrů přírodního břehu s docela jemným pískem. Je ukončena křovinami, které skýtají alespoň trochu stínu.

Asi 50 metrů od břehu je v moři vyvýšené místo, kde pak v následujících dnech budeme pořádat brífinky včetně „dobrého rána“.

Moře je neobyčejně teplé, trochu větší vlny, ale naprostá pohoda.

neděle 22. 8. 2010

Po sobotním odpoledni s volným programem je před námi návštěva Silvi Alta, což je původní vesnice na kopci nad mořem. V 10.00 odjíždíme a od 10.30 do 12.30 se procházíme klidnou vesničkou, zasedneme také do kavárničky v pravé poledne a dáme si osvěžující italskou kávu.

Odpoledne opět si plnými doušky užíváme moře. Večer sedíme v hospůdce vedle našeho penzionu a hrajeme a zpíváme.

pondělí 23. 8. 2010

Odpočinková část dovolené končí, vstáváme v 5.30. Není to však tak časně, protože nás stačí vzbudit popeláři.

V 6.15 po „dobrém ránu“ odjíždíme na sever směrem na Saint Benedetto. Zde jsme naložili známého Honzy Tottera (italský profesor na gymnáziu – nějaká družba s pražským gymnáziem) a jedeme směrem na Ascoli a dále horským údolím řeky Tronto do Arquanta del Tronto.

Šplháme se po klikatých cestách vzhůru vesničkami, kde autobus málem odírá rohy prastarých stavení. V 8.45 zaparkujeme kousek od Rifugio Alpini ve výšce asi 1.534m (Forca di Presta). Nacházíme se v Parco Nazionale dei Monti Sibillini.

Je jasno, praží slunce. Před námi je vrchol našeho snažení a to je Monte Vettoretto (2.478m). Ne všichni však tohoto cíle dosáhnou.

Vrcholová skupina:

Zdeněk B., Honza T., Erika, Líba T., Hanka P., Petr. K., Zdeněk J., Alena S., Musilovi Věra a Michal.

Pokud jsem na někoho zapomněl (platí to i pro další túry), tak se zařaďte do příslušné kategorie.

Ostatní lezci se plahočili v nižších výškách v jasném a parném počasí. Nikde žádný strom, žádný stín. Další skupina došla na Rif. Zilioli (1.922m) – zde je však pouze bivak, žádné občerstvení. Zde jsme od 11.25 do 11.50.

Někteří zašli od autobusu přímo na Rif. Alpini a zde strávili příjemný den.

Nakonec se u autobusu sejdeme skoro stejně od 13.35 do 14.10.

Odjíždíme do Castellucio di Norcia (1.453m). Je to vesnička, která leží nad náhorní plošinou, která byla kdysi jezerem. Při nějakém zemětřesení se voda ztratila do podzemí (zásobárna podzemní vody) a na této planině se nyní pěstuje čočka různých barev a velikostí.

Cestou ze sedla, kde jsme parkovali, je vidět na protější stráni mapa Itálie, která je vysázena ze stromů.

Od 14.30 do 15.30 si prohlížíme vesničku a v kavárničce ochutnáme cappucino a dobrou zmrzlinu.

Poté projíždíme náhorní planinou a vracíme se pčes Forca Canapine (1.541m) zpět do Arquanta del Tronto.

V podvečerním parnu se zastavujeme v Ascoli (město 100 věží) a zde se snažíme podchytit atmosféru tohoto města procházkou od 17.00 do 18.10. Shlédneme katedrálu S. Emilio – zde promlouval Garibaldi na Piaza del Popolo, zde je i kostel S. Francesco, projdem se kolem tržnice a divadla Ventidio Basso a pak hlavní ulicí Via del Trivio zpět po Corso Mazzini k autobusu, který parkuje u Teatro Romano.

úterý 24. 8. 2010

Je volný den, koupeme se v moři a každý si dělá zábavu podle svých představ. V 16.00 se scházíme u autobusu a odjíždíme do města Atri. Zde si prohlížíme město do 18.30 a pak se přesuneme do Silvi Alta, kde máme zamluvenou pizzerii již od neděle. Pizzerie je umístěná ve svahu na otevřených terasách. Pizzy a vína různých typů konzumujeme asi do 22.00 a pak odcházíme k autobusu přes živé městečko. Odjezd v 23.00.

středa 25. 8. 2010

Vstáváme v 5.45, odjezd v 6,30. Samozřejmě až po „dobrém ránu“. Směr Parco Nazionale del Gran Sassoe Monti della Laga. Cílem je vystoupit na Corno Grande (Gran Sasso) – 2.912m. Autobusem vystoupáme až do výšky 2.130m na Campo Imperátore. Zde je horní stanice lanovky ze směru od města L Aquila, zničeného zemětřesením v loňském roce. Stará stanice lanovky je takové muzeum staré techniky. Je tu i původní hotel, ve kterém byl internován Mussolini.

Vrcholové skupiny byly dvě. Jedna to brala diretisimou, druhá řádně po značeném suťovisku do Sella di Breciaio. Méně vrcholová skupina došla do sedla pod Sella di Brecciaio (Palco, Eva, Eva H. a Honza P.).

Nejméně vrcholová došla až na Rif. Garibaldi, což znamenalo jistý sestup od výše uvedené kóty k chatě, která byla zavřená.

Nakonec se všichni vrátili k Rif. Duca degli Abruzzi (2.108m), která byla nejvíce viditelná nad Campo Imperátore.

Na Campo Imperátore se vracíme od 13.00 do 15.00 podle typů skupin.

Odjezd v 15.30 – přejíždíme celou náhorní plošinu ( asi 30 km na délku, 5 km na šířku, výška kolem 1.800 až 2.000m). V 18.30 se vracíme do Silvi Marina. Někdo jde ještě do restaurace na večeři., spát jdeme kolem 23.00.

čtvrtek 26. 8. 2010

Dnes je volný den. Nenecháme se budit ani štěkotem psů, ani hlomozením popelářů. Vyslechneme si však krásnou zvonkohru blízkého kostela a pak kolem 8.00 vstáváme. Tato zvonkohra hraje také před polednem a večer asi ve 20.30. Je to prima mazurka, kterou jsme si s Evou zatančili jedno poledne na známém místě v moři.

Podíváme se na trh v ulicích města. Kolem 13.00 se dovídáme, že Zdeněk je potřetí dědečkem (vnuk Martin). Asi v 15.00 odcházíme na pláž a ve dříve zmíněném místě brífinku dochází k odpálení šampáňa. Věra M. prostě odběhla do penzionu pro „dobré ráno“ a uprostřed moře se to odehrálo. I špunt byl zachráněn a neodplaval. Pozoruhodnou shodou okolností toto „dobré ráno“ oslavilo DEVĚT lidí.

Večer se scházíme na terase u apartmánu č.2 v přízemí a opět hrajeme a zpíváme.

pátek 27. 8. 2010

Vstáváme v 5.15, odjezd v 6.00 směrem k Monte Amaro (2.793m). Je to oblast Parco Nazionale della Maiella.

Ve Scafa Anano odbočíme do hor. Vyjedeme až do výšky 1.980m k Rif. Bruno Pomolio. Zde jsme kolem 7.45.

Je okolo spousta věží s vysílači, ale chata je jaksi vybydlená. Takže při návratu z túry musíme konzumovat pouze teplé nápoje z ledničky autobusu.

Na túru jsme vyrazili kolem 8.00. Vrcholové družstvo maže vpřed, potom však netrefili nenápadnou odbočku pod Block Hausem a zakufrovali v kleči a tak jsme se zase na chvíli spojili.

Počasí je nádherné, jasno bez mráčku.

S Evou, Evou H. a Honzou P. jsme skončili ve výšce asi 2.200m zhruba v 10.30. Odtud sledujeme pravděpodobnou trasu výstupu skupiny k Monte Amaro. Odsud to však vypadá děsně daleko. Nakonec jsme se nemýlili a opravdu se v nám vymezeném čase nedalo vystoupat na tak daleký cíl.

Asi v 11.45 se začínáme vracet zpět k autobusu. Zde jsme asi ve 13.20 docerla vyprahlí a tak nepohrdneme již zmíněnými teplými nápoji z ledničky autobusu. Venkovní teplota v této výšce je asi 25°C, trochu foukal vítr.

Vrcholová skupina došla na Monte Focalone (2.676m) – Musilovi a Honza Totter. Ostatní skončili kousek pod touto kótou a asi ve 12.40 obracejí zpět a k autobusu přicházejí v 15.20.

V 15.30 odjíždíme na západní stranu pod Monte Amaro. Po úzkých cestách sjíždíme do údolí – vesnice Roccamorice, Abbaterggio a dále směrem na Caramanico Terme, kde je sídlo Parco Nazionale della Maiella. Zde jsou termální sirovodíkové lázně. Je asi 35°C, ale podíváme se na kaňon pod městečkem a ještě při prohlídce si dáme dobrou zmrzlinu.

Vrchol Monte Amaro je krásně vidět (2.793m). V 17.15 odjíždíme směrem na Soafa.

Před Silvi Marina se stavíme v supermarketu k nákupu nezbytných dárků a vína na poslední večer. Někteří navštíví místní restaurace a večer se scházíme na č.2 loučíme se krásnou atmosférou naší dovolené.

sobota 28. 8. 2010

Vstáváme v 7.30 a hned balíme, protože v 9.00 musíme opustit apartmány. Naštěstí si na č.2 můžeme odložit zavazadla a tak vyrážíme naposled k moři. Ještě využijeme zázemí pokoje k opláchnutí solí z těla a ve 14.00 odjíždíme směr Ancona. Je asi 35°C.

V Ancona jsme asi v 16.00 a na prohlídku města máme asi hodinu a půl. Vystoupáme na kopec nad městem ke katedrále a zpět se vracíme starým městem k přístavu, kde stojí autobus.

Po výjezdu z Ancona se na dálnici dostáváme do zácpy a 80 km jedeme asi dvě hodiny. Od Rimini se situace již zlepšuje. Je vidět, že stavba dalších pruhů dálnice je nutná, zatím jsou bohužel tyto nové pruhy pouze rozestavěné.

Na pumpě Rubicone jsme od 20.45 do 21.05. Kolem 22.00 projíždíme kolem Bologna.

neděle 29. 8. 2010

Ještě stavíme na pumpě Paganella (Trentino), kde jsme od 0.35 do 0.50. Kolem 2.00 projíždíme Vipiteno (platba pro brennerskou dálnici), zhruba v 3.00 jsme v Innsbrucku a dále pokračujeme na Garmisch Partekirchen a Mnichov. Na pumpě Pentling u Regennsburgu asi v 6.10 jsme vyložili Janu Neužilovou a pokračujeme dále k domovu. Na hranicích jsme v 7.20, na pumpě Svatá Kateřina se opět občerstvíme, v Plzni na nádraží se loučíme se Zdenou Gilarovou a míříme ku Praze. Zde jsme před polednem. Zde již se musíme adaptovat na poněkud chladnější počasí.

Těšíme se na dovolenou 2011.

nahoru