Hory 2011

... aneb lyžovačka ve Francii

Loni jelo na lyžařský týden celkem 5 lidí. I přesto, že se letos přihlásili 3 lidé navíc, počet zúčastněných činil opět 5, protože pro změnu nejely takové jistoty, jako Karel s Jitkou. Vlastně bych o zájezdu vůbec neměl psát, protože jsme si s Janou objednali už v září zájezd do Chamonix. Jenže i přesto, že Michal nakonec po domluvě s ostatními zvolil jiné středisko než my, sešli jsme se na obě cesty ve stejném autobusu, což nás při hledání autobusu na Zličíně docela pobavilo.

Obě střediska leží poměrně blízko od Čech, takže jsme v sobotu na místě byli poměrně brzy. Tedy alespoň my, co jsme jeli do střediska pod nejvyšší horou Evropy (Kdyby někdo nevěděl, je to Mont Blanc…) My jsme už tedy v jedenáct dopoledne mohli korzovat po městě, kam se spoza hory dostávaly první nesmělé paprsky slunce. Ostatní čekala ještě cesta zpět do nížiny a teprve z města Cluses přes Les Gets a Morzine začalo stoupání do Avoriaz, kde měli zajištěné ubytování, pro jistotu daleko od místa, kam může vyjet autobus.

Celý týden nás (myšleno obě skupiny) provázelo nádherné slunečné a teplé počasí s krásnými výhledy do okolí, jen toho sněhu nebylo příliš, v nižších polohách s bídou alespoň na sjezdovce. V Avoriaz byl také přítomen Honzův anglický kolega z práce, takže mohli utvořit mezinárodní skupinku, ve které mohli dokazovat, jak je kdo dobrý lyžař. Podle vyprávění měl ze začátku navrch „místní“, ovšem pouze do té doby, co si „ustlal“ při dojezdu k lanovce. No, stane se.

Týden utekl jako voda a v sobotu v odpoledních hodinách jsme se opět sešli v Chamonix ve stejném autobusu (tedy až na Borka, který zůstal v údolí na jídle v „Mekáči“) a mohli se vydat na zpáteční cestu domů. Nad horami se začaly stahovat mráčky, což bylo spravedlivé, protože je opravdu potřeba, aby dalším turnusům trochu nasněžilo…

A co říká o této oblasti internet? Lyžařská oblast Avoriaz-Les Portes du Soleil je asi tou největší na celém světě. Najdeme ji na hranicích Švýcarska s Francií a dává nám k dispozici 8 francouzských a 6 švýcarských lyžařských středisek. Přináší nám 650 km lyžařských sjezdovek všech stupňů obtížnosti obsluhovaných 206 vleky a lanovkami. Mezi všemi středisky se můžete volně pohybovat, aniž byste postřehli, že jste už v jiné zemi. Na francouzské straně leží střediska Avoriaz, Abondance, Châtel, Les Gets, La Chapelle d´Abondance, Morzine, Montriond a St. Jean d´Aulps. A na švýcarské jsou to střediska Morgins, Les Crosets, Champéry, Torgon, Champoussin a Val d´Illiez. Na francouzské části se nachází nejdelší tratě celé oblasti s názvem Chamossiére měřící 11,6 km a také obtížná černá sjezdovka Crosats. Podmínky pro lyžování jsou v obou částech téměř stejné, výjimku akorát tvoří běžkařské stopy, které jsou lepší ve francouzských střediscích. Najdeme zde asi 243 km běžkařských tratí vedoucích nádhernou krajinou a ve vyšších polohách se můžete kochat neuvěřitelnými výhledy na okolí.

nahoru